Intryck från Möllan

Klotter på husväggarna, förstörda bilar och krossade glasrutor talade om för oss att vi anlänt till Möllan. Många uppmärksammade vår närvaro och vi kunde urskilja en stor kontrast mellan eleverna på Katedralskolan och folket på Möllan. Majoriteten av dem som befann sig på och runt om torget hade utländsk bakgrund. Efter att ha blivit bjudna på frukt av torghandlarna och fått höra allt om deras partynatt kvällen innan begav vi oss till välbekanta Netto. Där intervjuade vi en svensk tjej i 25-års ålder som stod i kassan. Hon uppmärksammade att hon inte bodde på Möllevången och sade uttryckligen såhär ”Nej, jag bor VERKLIGEN inte här”. Hon hade arbetat på Netto i cirka ett år och hade varit med om både snatteri och hot. Trots detta kände hon ingen större otrygghet, då hon endast arbetade på dagtid. Däremot upplever hon att många är nervösa över den rådande kriminaliteten och att det pratas mycket om det.

Några affärer bortom Netto låg ett litet skrädderi i det så kallade Möllanhuset. Den 50-årige manliga ägaren med utländsk bakgrund hade bott på Möllan i några år. Han poängterade att flickor absolut inte kunde gå själva på kvällen utan att bli offer för kriminaliteten. Med tanke på den höga kriminaliteten han upplevde så kände han sig otrygg. Han berättar att han hade varit med om många incidenter där både droghandel, misshandel och snatteri varit involverat. Han förklarar den höga kriminaliteten som en följd av arbetslöshet, ekonomiska – och sociala problem. Främst ungdomar ser droghandel som en lösning till snabba och enkla pengar. Detta leder dock in ungdomarna i fel umgängeskretsar. En annan anledning säger han kan vara den minskade frekvensen av poliser och väktare.

På vägen tillbaka mot Möllevångstorget mötte vi en kvinnlig parkeringsvakt i medelåldern. Precis som kvinnan på Netto kände hon sig ganska trygg då även hon endast arbetade på dagtid. Hon ansåg inte att media överdriver då kriminaliteten faktiskt är hög i området. Även de mindre regelbrotten så som fortkörning, klotter och skadegörelse är vanliga och människorna tar lätt på reglerna. Hon beskriver människorna på Möllan som folk med olika etniciteter men, vi citerar ”Här bor inte precis några Svensson/ Nilsson/ Persson familjer”.

Alla vi intervjuade var överens om att det finns färre poliser och väktare på Möllevången idag än förr, vilket kan tänkas vara en orsak till den höga kriminaliteten, och även att brotten ofta begås av zigenare och ungdomar.

XOXO Louise, Lina och Erica.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s