Det mångkulturella Möllevångstorget

Direkt när vi kom till Möllevångstorget gick vi en liten rundtur tillsammans med Henrik “Magister” Larsson. Vi fick en inblick i var Möllevångens gränser gick, och kom fram till att det var ganska litet – alla fall inte så stort som vi hade föreställt oss. Vi gick från att vara på en helt vanlig gata i Malmö till att hamna mitt i Möllans torghandel på bara några sekunder.
935663_4722822237243_982875812_n
Det finns inte en enda lyktstolpe på gatorna som inte har något klistermärke på sig. Affischer trängs på väggarna vid caféer och gatuhörn. Alla vill visa vilken spelning man ska gå på, eller vilket politiskt parti som man ska gå med i.

Klottret klär väggarna längs Folkets park. De olika motiven flyter samman till en enda målning. Mittemot finns Golden Shiva, med sitt billiga öl. Baren är stängd, nedklottrat skydd är för fönstren. Längre bort finns en stängd butik, som antagligen har gått i konkurs. Vattenpipor kikar fram bakom dåligt fasttejpat brunt papper.

Grekiska restauranger och affärer står vägg i vägg med arabiska, thailändska och irländska. Något för alla smaker och nationaliteter. Vissa affärer heter något i stil med ”Möllans ost” och ”Möllans frukt och grönt”. Det är som om Möllan är ett litet land för sig själv. Något som skiljer sig från Malmö, något annorlunda.540681_4722814997062_742762345_n

Efter rundturen med Henrik satte vi oss vid den stora statyn mitt torget och gick igenom våra frågor som vi tänkte ställa till folket på Möllan. Vi kom fram till att splittras och att gå olika håll, eftersom vi inte ville verka många och skrämmande. Jag och Isabel bestämde oss för att gå runt på torget och fråga folk om hur de tyckte om Möllan och dess mångkultur. Först fick vi inte riktigt någon bra kontakt med någon men efter en kort vandring fick vi kontakt med 2 personer. Ingen av dem var etniska svenskar, då de svenskar vi frågade inte ville prata. Den ena var där för att handla, och sa att han annars aldrig skulle ha åkt dit. Priset och det stora utbudet verkade vara det som lockade. Den andra killen var där för han hade bestämt möte med någon, men hade annars inte heller åkt dit. Han tyckte inte det kändes som att han var i Sverige när han var där, men verkade mest se på stället som negativt. Som en plats för de som inte passade in i övriga Malmö.

Markus och Joel sta

72506_4722811556976_1652455809_n

nnade kvar vid konstnärens Axel Ebbes staty Arbetets ära för att observera torghandeln, social interaktion och mångkulturell indikation. En kvinna köper apelsiner på torget. Försäljaren håller i påsen och hon lägger i de hon vill ha. En annan kvinna köper ett helt flak ägg. Sedan kom en äldre kvinna i 50-60-års åldern som stod ett tag och tittade på några olika grönsaker, och började diskutera priset på varorna hon tittat på. Efter några minuter var båda parter nöjda, de tackade varandra innan hon började gå iväg över torget mot en okänd destination. En man lastar runt varor till de andra stånden. Det ser ut som att alla jobbar tillsammans. Hur fick de detta monopol? Har alla samma chef?

Av Isabel Stövring-Nielsen, Michael Tägli, Markus Richter och Joel Tomelius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s