Två sidor av Möllan

En strålande dag måndagen den 28 april var vi, Anna, Sara, Mariam och Natalie, på Möllevången i Malmö för att skapa oss ett helhetsintryck av platsen. När vi fulla av förväntan anlände till Möllan började vi genast vår undersökning om huruvida Möllan är en farlig plats eller ej.

Vi började direkt leta efter krossade fönster, polisbilar, väktare och avvikande personligheter. Vår bild av Möllan var tydlig, vi letade efter bevis. Och visst fann vi klotter och en annan typ av människor än vad vi var vana vid men vi fann inte några polisbilar, vi fann inte några avspärrningar eller krossade fönster. Det enda vi såg i polisväg var en väktare som inte såg särskilt upptagen ut. Så istället blev vi var tvungna att förbise våra förutfattade meningar och gräva oss in på djupet.Bild

För att göra detta, intervjuade vi olika typer av människor för att få flera perspektiv om livet på Möllan. Vi delade upp oss i par, så att vi skulle kunna fråga så många som möjligt. Det tog inte lång tid innan vår första intervju var gjord och snart hade vi utfört ännu fler.

När Mariam och Natalie svängde in på en gata möttes de av två glada, unga tjejer. Stressat gick de med på att delta i en intervju så vi skyndade oss med frågorna. Den första frågan vi ställde var om de bodde här eller i närheten vilket de gjorde. Sedan när vi frågade om deras koppling till Möllan så pekade de på en restaurang och förklarade att de jobbade där och att det var dit de var på väg. Den glada stämningen ändrades dock plötsligt när vi ställde frågan om d trivdes på Möllan, de såg nästan förolämpade ut och utbrast att ”Möllan är fantastisk!” och ”här har vi alltid kul!”. Liknande respons fick Anna och Sara när de intervjuade två andra 20-åringar som satt lutandes vid en husvägg njutandes av solen. De berättade att även de bodde i närheten och att de tyckte mycket om samvaron och hemtrevligheten. De älskar verkligen den sprudlande kulturen och friheten att uttrycka sina politiska åsikter. Vi mötte flera andra med samma positiva åsikter om platsen men vi träffade även på de som har en helt annan synvinkel.

”Möllan är väldens farligaste plats”, berättade Ballal, ägare av en guldaffär precis bredvid Möllevångstorget Mariam och Natalie intervjuade. Enligt honom är Möllan inte alls trevlig och endast fylld av terrorister. En anledning till att han anser att det inte är ett tryggt område kan vara för att han inte litar på polisen, enligt honom är det bara sin egen näve som kan bevara rättvisan. Detta säger han för att han själv klarat av tre försök till stölder i hans butik.Bild

En annan egenföretagare tyckte också att Möllevången var en otrygg plats. Han sa bland annat att där fanns många problem till följd av de många kulturerna och att han nästan dagligen mötte dessa problem, framförallt på kvällen. Han kunde inte riktigt förklara vad han menade eftersom han inte förstod svenska så bra men vi tror att han anser att det uppstår en kulturkrock då många kulturer möts på en liten yta.

Efter många intervjuer och otaligt många åsikter om Möllevången har vi fått en helt ny bild av denna plats. En del tycker att Möllan är en av de mest mångkulturella, hemtrevliga och öppna platser de känner till. De sammanställda svaren visade att de som är bosatta på Möllan generellt sätt är mycket mer positivt inställda till området än resterande. De som inte är det, eller är butiksägare tycker snarare tvärtom. Enligt dem är det farlig och osäkert och mångkulturaliteten är den största orsaken till det. Vår slutsats blir således att det finns två sidor av Möllan, den positiva och den negativa.

Av: Anna, Sara, Mariam och Natalie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s