Möllan som ett politisk centrum

Möllan – Malmös politiska centrum

En solig dag i April hade vi fått uppgiften att göra en fältobservation i området Möllevången i Malmö. Sekunden vi sätter vår fot på Möllevången känns det som vi lämnat Sverige och Malmö för att stiga in i en mångkulturell bubbla där politiken spirar och det trevligt nog bjuds på vattenmelon. Det första vi ser är en stor vägg med klotter och politiska flyers. Vart vi än går på Möllevången under hela vår vistelse ser vi alltid spår av politiska budskap. Vad man inte får glömma är det stora Möllevångstorget med den exotiska torghandeln och de utbredda fruktstånden.

11037813_816647335057208_6439685616853903956_nDär vi står på torget söker våra ögon efter politiska affischer och olika slags människor som vi kan intervjua. Vi kan inte undgå att känna oss lite malplacé i telefonkiosken där vi överväger vårt nästa drag. Uppgiften vi har framför oss gör att vi inte känner oss ett med torget. Myllret av människor som rör sig åt olika håll med lugna men bestämda steg är en vanlig fredagseftermiddag på Möllevången.

Som en plats för många politiska manifestationer speglar Möllevången, även i vardagen, hur politiken är konstant närvarande i området. Den 8 mars gick en feministisk manifestation genom Malmö, från Gustav Adolfs Torg till slutdestinationen Möllevångstorget. Endast ett av de högerpolitiska partierna deltog i marschen. Den leddes av Vänsterpartiet, men även Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Socialdemokraterna deltog. Sist gick Folkpartiet. Detta är ett tydligt exempel för det politiska engagemanget som finns i Möllevångsområdet. Före vår fältobservation kollar vi valresultaten för området, som visar en tydlig majoritet röster på Socialdemokraterna, Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Valresultaten speglas tydligt i vad vi ser på torget och längs gatorna i form av affischer, posters, klotter, etc.

Skärmklipp 2015-04-24 12.42.34

På många affischer såg vi uppmaningar och slogans för olika saker som partierna vill åstadkomma. Många av dem innehöll också information om olika slags möten och evenemang som skulle ta plats i närheten. De flesta affischer och flyers var sönderrivna och de som inte var det var ganska nyligen uppsatta. En affisch vi såg överallt och som inte hade hunnit förstöras var Vänsterpartiets evenemangsaffisch om en demonstration den 1 maj, med slogan ”Rätt till arbete – tid att leva”.

Ett konkret exempel på det politiska engagemanget i området var ett lokalt café vår lärare Magister Larsson tipsade om. Särskilt toaletten som enligt vad ni ser på bilderna är fylld med politiska stickers.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De vi intervjuat som bor i området vittnar om mycket politisk aktivitet i form av manifestationer och demonstrationer, och även de som bara vistas i området märker av den politiska stämningen. Vi intervjuar en butiksinnehavare utanför hans butik som berättar att det alltid är mycket politisk aktivitet i området, men att det var extra mycket runt valet i höstas. Kvinnan på torget tycker den politiska stämningen i området är bra, och studenterna vi pratade med i Folkets Park tycker det är roligt med all rörelse men är själva inte politiskt aktiva. Alla vi intervjuade tycker det politiska engagemanget i området är intressant och spännande.

Av: Amanda, Vilma och Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s