Café och musik, hur går det ihop med politik?

Det var fredag och solen sken när vi, en grupp på fem personer, tog oss till Malmös kanske mest spännande stadsdel. Så klart talar vi om Möllevången, eller, så fint kallat, Möllan.
Vi stiger av tåget och tar oss till Möllans mittpunkt, tillsammans med ett gäng andra sociologistudenter, och möts då av uteserveringar med öldrickande studenter, fruktsäljare på torget och fredagströtta föräldrar med barn i vagn. Med syfte att undersöka Möllan både som stadskärna och som politisk plats får vi genast syn på flertalet indikationer som antyder om att den politiska aktiviteten är stor på Möllan. På byggnader, stolpar, soptunnor, ja överallt finner vi posters, planscher och reklam som har ett politiskt budskap: “Bygg välfärd – inte murar”, “Ta från dem rika och ge till Förskolebarnen”, “Hysteri mot patriarkatet” och “FCK CPS”. Ett besök på Café Simpan är som grädden på moset. Här möts politik och den stereotypiska Möllevångsbor för en kopp veganskt kaffe och ett utbyte av politiska funderingar. För ett gäng sociologistudenter vars syfte var att undersöka Möllan som en politisk plats var det som om att djupdyka i en färgglad godispåse, men åt det röd-rosa hållet.

Linn s2a 2

3 ägg och 1 paket cigg

För att förstå Möllevången som en politisk plats behöver vi förstå dess historia. Möllan är och har varit präglad av arbetarklassen och detta märks framförallt i omgivningen då det är politiskt rödfärgat. Under 1900-talet byggdes en mängd bostäder på Möllan på grund av Malmös växande industri, vilket också gjorde att arbetare valde att bosätta sig i denna stadsdel. Här startar eller slutar första- majtåget varje år och politiska affischer är ingen ovanlig syn. På torget står även en staty rest till ära av arbetarklassen, där demonstrationer också hålls med jämna mellanrum. Idag är Möllan också känt för att vara en kreativplats, som framförallt är populär bland studenter. Platsen är idag även känd för sina restauranger och krogar och blir därmed en populär plats för nöjen. Med detta i åtanke ställde vi oss frågan; Är det människan som påverkar Möllan, som politisk plats, eller är det Möllan som påverkar människans opinion? Vad är den underliggande orsaken och vilka konsekvenser får det? Detta är vad vi ville undersöka när vi satte oss på tåget till Möllan.

Väl på Möllevången började jakten på personer som var pigga på att svara på våra frågor som ingick i vår intervju. Efter att ha fått flertalet “nej” av fredagströtta förbipasserande fick vi slutligen napp. På en bänk sitter nämligen en kvinna och man som bemöter oss med två leende och öppna svar kring våra tio frågor. Därefter flyter intervjuerna på bra och ett tiotal personer ger svar på våra frågor. Som tidigare nämnt är vårt syfte att undersöka Möllan som en politisk plats och därför utformade vi frågor vars svar förhoppningsvis skulle komma att ge oss mer insikt i den politiska aktiviteten på Möllan och vad som kännetecknar Möllan som politisk plats. Se frågor och svar i tabellen. Linn S2a 1

Café Simpan tycks vara ett populär mötesplats, likaså det politiska engagemang. Hur politik engagemang, miljö, val av café och vad som spelas i hörlurarna och hur detta korrelerar eller inte korrelerar är frågan och den lämnar vi obesvarad för tillfället. Så är det då människan som skapar Möllan eller är det Möllan som skapar människan?

Linn, Theresia, Leo, Tilde & Markus

2 tankar om “Café och musik, hur går det ihop med politik?

  1. Ping: Då kör vi igång! | Katte på Möllan

  2. Ping: #blogg100 Sociologi i praktiken mitt 201:a inlägg | Sociologi på gymnasiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s