Är vänstern in-gruppen på Möllan?

En fredagseftermiddag tog vi tåget till Malmö, för att sedan ta oss vidare till Möllan. Vårt uppdrag var att se hur (och om) Möllan var en politisk plats. Sommaren var alldeles närvarande vilket skulle kunna vara anledningen till att så mycket människor rörde sig i stadsdelen. Metoden vi använde för att ta reda på om Möllan är en politisk plats var genom intervjuer av människor på platsen, men även att se på affischer som hängde runt omkring.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi var väldigt konkreta i vår första fråga till varje person vi intervjuade. “Upplever du att möllan är en politisk plats?” Tre av fem personer upplevde att det var politiskt och en fjärde upplevde det inte personligen men “har sett genom sociala medier” (citerat från den intervjuade kvinnan i trettioårsåldern) att det är politiskt. Efter vår första intervju säger vi till varandra att vem som helst kan ju förstå att Möllan är en politisk plats. Nästa vi intervjuar, en kille i 25-årsåldern, chockar oss därför när han säger att det inte är en politisk plats. “Det behövs inte här” säger han och syftar på politiken. Vi blir såklart intresserade och frågar varför han inte tycker det. “Det är easy going här. Avslappnat liksom”, svarar han. Tjugofemåringen står tillsammans med ett gäng på två andra killar, men ingen av de andra säger något och stämningen är ganska tryckt. De vill inte riktigt prata med oss, så vi går inte in så mycket djupare på vad han kan mena med att politik inte behövs på Möllan.

Det är 100% vänster”

Vad tänker vi själva? Det återstår att se. Vi intervjuar även en väktare, som alltså inte är där för att han själv valt det utan är dit placerad. Vi ställer samma fråga som till alla, upplever han att Möllan är en politisk plats? Han svarar lite avvikande, påpekar att det finns mycket olika folk. Vi försöker vara tydliga och undrar om det märks att Möllan är vänster eller, då vaknar han till och uttrycker med negativ klang att “Det är 100% vänster”.Vi frågar hur han märker av att det är vänster, han svarar att det syns på kläder, tatueringar och demonstrationer. Den negativa klangen gör inverkan på oss, för ingen annan har sagt att Möllan är vänster med en sådan klang. Vad beror det på? Är det yrkesrollen? Ska vi se det ur ett sociologiskt perspektiv blir begreppet “utgrupp” centralt. Väktaren är en tydlig utgrupp helt enkelt för att han inte är där av egen vilja, han är ditplacerad. Alla de andra har ju kommit dit för att de själva vill och får ut något av det, till exempel för att köpa billig frukt.

 

Vad säger det då att han är en utgrupp? “Enligt sociologerna Bauman och May (1990) kännetecknas en utgrupp (…) av den imaginära motsats till sig själv som ingruppen (…) behöver för sin identitet, för sin sammanhållning, inre solidaritet och känslomässiga trygghet.” (http://www.psykologifabriken.se/sa-skapas-ingrupper/) Ingruppen på möllan skulle väl vara i detta fallet de som röstar eller iallafall är positivt inställda till vänstern, detta kan vi även se på valstatistik då till exempel Feministiskt Initiativ, enligt hitta.se’s livsstilskarta, får 527% fler röster än i resten av landet. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är tillsammans med Feministiskt Initiativ de fyra största partierna. Ingruppen på möllan är alltså vänstern och väktaren som vi uppfattade negativt inställd till detta blir därför en utgrupp. Vi uppfattade det som är inte är vänster. Detta kan också var anledningen till att han inte tycker Möllan är en trygg plats. “Jag har inte upplevt något, men jag har kollegor som upplevt saker” sa han och syftade då på påhopp eller liknande otrygga saker. Detta var en stark motsats till de andra som vi intervjuade då de alla tyckte att Möllan var en trygg plats. Ingen, mer än väktaren, kände sig otrygg och vi kan nog tänka oss att detta beror på att han är med i utgruppen. “Det är först när utgruppen utgör ett hot som fientligheten väcks” skriver Johanna Persson och Elsa Fanni i sin Kandidatuppsats “Hur ingruppskorrektion kan uppstå”. Väktaren, utgruppen, är ett hot mot ingruppen då väktaren är till för att “vakta” och hålla ordning – vilket kan uppfattas som hotfullt. Vi tycker det är tydligt att vänstern är ingruppen och att det blir tydligt när det endast är väktaren, utrguppen, som tycker att Möllan är en otrygg plats.

 

Elsa Ivarsson, Maja Wilander, Hanna Strelert

 

Elsa Ivarsson, Maja Wilander, Hanna Strelert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s