“Mamma är du inte rädd när du går i Malmö?” 

“Mamma är du inte rädd när du går i Malmö?” 

 

I fredags var vi på möllevång och där försökte vi intervjua så många som möjligt för att ta reda på hur kriminellt de ansåg att möllan är.

Det som förvånade oss mest var nog hur många människor som inte ville bli intervjuade, de enda som gick med på att bli intervjuade var folk som var på besök i möllan – ingen som bodde där, detta kan ju bero på att de inte ville klanka ner på, utan vara lojala mot deras hemort. Det vi också märkte var att ingen med invandrarbakgrund ville intervjuas. Detta kan ju bero på till exempel tron att vi skulle ha ett rasistisk motiv vilket isåfall tyder på hur samhället lärt dem att rasismen finns överallt. Att vi helt enkelt skulle se ett samband mellan deras ursprung och den kriminalitet som finns på Möllevångstorget.

 

När vi genom en intervju frågade människor huruvida de upplevde kriminalitet på möllan svarade de flesta att de för det mesta hörde om det i media men inte upplevde det själva. Vi frågade även hur trygga de kände sig när de rörde sig i trakterna samt vid vilka tider. På denna fråga svarade de flesta att de under dagen inte känner sig oroade men att de helst inte går där själva sena kvällar. En tjej berättade att hon brukade hänga där på kvällen och oftast cykla hem, detta ansåg hon kändes tryggare än att gå hem.

 

De flesta var väldigt tydliga med att de inte såg några kriminella handlingar ske men lite in i intervjun när de blivit inte mer bekväma i samtalen fick vi höra att de t.ex. såg mycket polisbilar där, att de höll sig nära husväggarna och att de höll hårt i sina handväskor.  De hade alltså lite svårt för att erkänna kriminaliteten eftersom de har ett förhållande till denna platsen och då pratar man gärna inte dåligt om den. En kvinna sade att hennes son hade oroat sig mycket för henne när hon gick i Malmö. “Mamma är du inte rädd när du går i Malmö?” hade han sagt och bett henne vara försiktig när hon gick på Möllevångstorget. Hon själv hade inte varit orolig innan detta men nu kände hon en stor oro för sina tillhörigheter.

möllan_4

En sak som vi la märke till var att det fanns en del graffiti och klotter på byggnader, både laglig graffiti som var professionellt gjort men även olagligt klotter med olika budskap som i många fall var politiska. När man kollade på stolpar var även dem täckta med klisterlappar prydda med olika vänsterpolitiska budskap. Detta tyder på, precis som det stod på flera utav lapparna att De flesta på möllan kämpar för ett jämställt samhälle för´alla oavsett vad de tjänar, vilken sexuell läggning de har, vilket kön de har, vilken religion de tror på och oavsett vad de tjänar i månadslön.

 

Något vi också lade märke till var nedskräpningen, den var väntad då vi hört ganska mycket om hur nedsmutsat det skulle vara. Under en sophämtningsstrejk i Lund under 90-talet brukade man till och med säga att Lund såg ut som möllan. Det indikerar ju hur smutsigt det skulle vara på möllan och mycket riktigt flög plastpåsar runt i luften och pappersservetter låg slumpvis utlagda över hela torget. Det vi dock förvånades över när vi kom dit var att det kanske inte berodde på människorna där. Det var nämligen så att soptunnorna var sönder, det fanns ingen botten och ingen soppåse i soptunnorna så individerna hade ingenstans att slänga falafelpappret, glassbägaren och tuggummit.

 

Summa Summarum kände vi oss inte så rädda när vi gick på Möllevångstorget under de ljusa timmarna av dagen. Dock blev en utav oss väldigt rädd när vi lämnade de välbesökta gatorna. Vi märkte också att några, en del äldre män kollade obehagligt på många utav tjejerna, vilket kändes väldigt ironiskt eftersom de måste kommit i kontakt med feminismen på möllan. Den finns ju överallt, på stolpar, affischer, cykelställ -you name it. Jag tror dock absolut att vi skulle vara räddare än vi var ifall vi hade varit där under natten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s