“Möllan är inte värre än något annat ställe i Malmö” Eller?

När vi kommer till Möllan strålar solen, det är underbart väder och det kryllar med folk på torget. Perfekt för en dag med etnografi. Möllan ryktas vara den farligaste platsen i Malmö att vara på, men redan de första minuterna känner vi en gemenskap och kärlek på torget under den pågående marknaden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den första personen vi väljer att intervjua sitter på en trappa vid en ingång till ett lägenhetshus. Han sitter med en cigarett i handen och ser väldigt glad ut. Han berättade för oss att han bor i området där de flesta av hans vänner också finns. Han brukar umgås kring torget och brukar inte stöta på något speciellt som får honom att känna sig otrygg.

“Jag känner mig trygg här och nu, men inte alltid, jag kände mig mer trygg förr, då det är mer oroligt här idag”

 

Vi mötte två personer gående i köpcentrumet, både kvinnan och mannen var i 30-årsåldern men hade ingen bostad på Möllan, utan på andra ställen i Malmö. Vi frågar om dom känner sig trygga på Möllan, och hon svarar. “Jag känner mig trygg här och nu, men inte alltid, jag kände mig mer trygg förr, då det är mer oroligt här idag”

“Att Möllan skulle vara värre än andra ställen i Malmö finns inte för mig”.

Vi mötte en kvinna i folkets park, en mamma till två små barn. Hon har tidigare bott på Möllan men bor idag i Rosengård. Hon brukar vara på torget med sina barn eller vänner samt i folkets park. Hon har aldrig känt sig osäker någonstans på Möllan och kände sig trygg med att ha sina barn här också. Vi citerar, “Att Möllan skulle vara värre än andra ställen i Malmö finns inte för mig”. Men säger samtidigt att hon inte hade velat gå genom parken själv en sen kväll/natt.

 

Vi tar en paus och går in på ett fik i folkets park. Det är i ont om folk där och vi passar på att intervjua tjejen i kassan. Hon är nitton år och jobbat där i ett år. Hon brukar inte vara på möllan förutom när hon jobbar och går genom torget för att ta sig till tåget. Dock brukar hon och hennes kompisar hänga på KB. Vi frågar henne om tryggheten på jobbet och hon svarar bestämt “jag känner mig alltid säker, eftersom det finns mycket vakter i parken som man lätt kan få tag i om problem skulle uppstå. Och det finns en knapp här under disken som vi kan trycka på om det skulle hända något. Sen är vi alltid två på kvällarna så man inte ska vara själv”.

“jag känner mig alltid säker, eftersom det finns mycket vakter i parken som man lätt kan få tag i om problem skulle uppstå. Och det finns en knapp här under disken som vi kan trycka på om det skulle hända något. Sen är vi alltid två på kvällarna så man inte ska vara själv”.

 

Hon beskriver säkerheten som väldigt hög, högre än vad vi trodde. Hur många fik i en fridfull park har en säkerhetsknapp som skickar en signal direkt till polisen?

 

Vakten-

Nä inte så värst, jag känner mig trygg när jag går runt och självklart så är det värre på kvällarna när det blandas in alkohol”. – Men har du märkt av en stor skillnad med kriminaliteten med tiden? “Ja det har ju alltid funnits något, men kriminalitet går upp och ned med åren, ibland är det betydligt mer och ibland är det knappt något alls”.

För att få olika perspektiv på situationen så ville vi inte bara prata med personer som brukar strosa runt på gatorna vardagligt utan också någon som jobbar med kriminalitet. Som i sitt yrke ser hur mycket kriminalitet det faktiskt finns. På torget knackar vi på en dörr med en skylt med stora bokstäver VAKT. En trevlig 46 årig man öppnar dörren. Han har jobbat som vakt här på Möllan i 23 år. – Uppfattar du kriminaliteten som stor? Han svarar, “Nä inte så värst, jag känner mig trygg när jag går runt och självklart så är det värre på kvällarna när det blandas in alkohol”. – Men har du märkt av en stor skillnad med kriminaliteten med tiden? “Ja det har ju alltid funnits något, men kriminalitet går upp och ned med åren, ibland är det betydligt mer och ibland är det knappt något alls”.

 

Våran vandring i Folkets park fortsätter och vi upptäcker en skylt där det står, Kameraövervakning. Två meter därifrån finns ett krossat fönster och en lapp där de står “denna plats är nu övervakad…”. Vi märker tydligt att kriminaliteten finns i stadsdelen även på dagtid. Men det är samtidigt en märklig blandning hur parken på dagen är full av barn, glass, skratt och lek. Och vid skymningen kommer våldtäkter, klotter/vandalisering  och alkoholister. De stora kontrasterna.

 

Slutsats:

Möllevången, en plats som ryktas vara Malmös farligaste plats, där kriminaliteten är högre än på andra platser i landet.

“MALMÖ. Var tredje familj i Malmö har blivit utsatt för våldsbrott, stöld eller skadegörelse det senaste året. Det innebär att Malmö fortfarande är den mest brottsdrabbade staden i hela Skåne.” – skriver sydsvenskan i en artikel 2007[1].

Men de personer vi intervjuade berättar att de känner sig trygga i området men samtidigt visar våra observationer att otryggheten finns eller har funnits i de olika delarna på kvällstid. Det finns stora kontraster mellan dagen och kvällen, det är någonting som visas i form av övervakningskameror och mängden vakter. Samt hos tjejen inne på Ben & Jerry i folkets parken som berättar om varnings knappen. Och kvinnorna som beskriver att de aldrig skulle gå själva genom folkets park en mörk kväll.

 

 

 

 

 

[1] https://www.sydsvenskan.se/2007-09-24/har-begas-flest-brott-i-sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s