Stadsarkivet på Möllevången

W5Den 25/5 2018 steg vi av på Triangeln i Malmö, klockan var runt 12 och solen sken. Efter ca 5 minuters promenad var vi framme på Möllevångstorget där torghandeln var i full gång. Eftersom vi ville få reda på hur Möllan såg ut förr begav vi oss till Bergsgatan 20 för att bläddra i stadsarkiven.

Inne på stadsarkivet var det svalt och vi var nästan de enda som var där. När vi förklarade för receptionisten/bibliotekarien vad vi skulle göra berättade han om sitt arbete om Möllevången, detta hade han tillsammans med en kollega sysslat med under det senaste halvåret, han hjälpte oss att hitta arkiv och tidningsartiklar som rörde Möllevången. Vi fick gå in i ett lite mindre rum där det fanns massa gamla böcker och några datorer. Innan vi gick in fick vi låsa in våra väskor, för att vi inte skulle kunna sno något från arkiven.

I artiklarna stod det bland annat om Frans Suell och hans trädgård som senare har blivit Folkets park, om torghandeln genom tiderna och om hur området varit farligt i mörkret. Med två tjocka mappar och två tjocka böcker om Malmös och Möllevångens statshistoria blev vi sittandes på Malmö Stadsarkiv i en timme, till vår stora förvåning var det intressant att se hur Möllevången förändrats från 1700-talet till 2018.

W3

Bibliotekarien hade jobbat på Möllevången i över 20 år och berättade att det är en fantastisk plats. Han tycker om hur trevligt det är som samlingsplats där olika människor i olika åldersgrupper möts i en skön atmosfär. Men han berättar även om hur många unga tjejer är vaksamma och paranoida när de vistas där på kvällen, vilket också SKD skriver i artikeln “På natten byter Möllan skepnad” (93.11.08). Han berättade även att Möllan förändrats under hans år och att han även sett under sitt arbete med sin kollega förändringarna som skett under åren.

w4

 

Efter vårt besök på stadsarkivet gick vi tillbaka till Möllevångstorget och på vägen kollade vi runt lite på de husen vi hade sett i artiklarna på stadsarkivet. Det var roligt och intressant att se hur det hade sett ut då och hur det såg ut nu idag. Sedan kom vi tillbaka till Möllevångstorget och tog sedan tåget hem. Vid halv fyra rullade tåget in på Lunds station igen och dagen på Möllevången fick ett avslut.  Här går det läsa områdets förändring.

Wilma och Matilda

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s