”Vi har det lyxigt med mat bland annat i Malmö”

Med alla invandrarbutiker och torghandeln har möllan framställts som exotiskt spännande och främmande. Ibland också ett exempel på en lyckad integration, där många etniska grupper och svenskar kan samexistera. Sedan gå det finna den andra sidan från de intoleranta grupperna som ett hot mot det svenska och ett exempel på en misslyckad integration. En ledande Sverigedemokrat Mattias Karlsson som bodde i området beskrev detta, men sa också att ”jag är inte rabiat jag äter pizza” som blev titeln på Niklas Orrenius bok om sverigedemokraterna.

“Vi har det lyxigt med mat bland annat i Malmö”

En fredagsförmiddag den 25 maj klev vi av tåget vid triangeln och påbörjade vår promenad mot Möllevångstorget i Malmö för att påbörja en observation. Det var som en varm sommardag med solsken och glada miner. Snart såg vi skiftet mellan stället vi påbörjade promenaden till det soliga och befolkade möllan. Det skiftet skedde mellan de stora klädbutikerna och mataffärerna vi först möttes av, men när vi kommer till början av Möllevångstorget fylls gatorna snabbt med mycket livs, secondhandbutiker och såg allmänt mer “slitet” ut än tidigare. Dock var kryllade Möllevångstorget av folk, till skillnad från promenadens start.

Mångkultur

Detta var området vi skulle studera mångkulturen och hur den är synlig. Både genom observationer och några intervjuer.

Intervjuer

Vi gick mot Folkets Park och väl där mötte vi den första personen som vi valde att intervjua. Det var en 20-årig tjej som var bosatt i Rosengård, som vi har valt att kalla för Anonym. Vi presenterade oss och förklarade att vi gjorde ett arbete i sociologi som handlade om mångkultur på Möllan. Anonym ställde gärna upp på en intervju och vi berättade även att hennes identitet skulle vara helt anonym. Vi började med frågan “Vad tycker du om Möllan?”. Anonym svarade att hon tyckte att det var ett intressant ställe med mycket sevärdheter och att man alltid något nytt när man är där. “En fin mötesplats helt enkelt”.

“Tycker du mångkultur i sig något positivt eller negativ?”

Anonym menade att det beror på vilka ögon man ser det igenom. “För mig är mångkultur absolut något jättepositivt”. Hon förklarade att genom att bo på Rosengård så möts hon ofta av olika kulturer, något som hon anser är något väldigt bra. Anonym ansåg att Möllan var väldigt mångkulturellt.

“Möllan är mångkulturellt. Är detta bra? Hur kan man se det?”

Som nämnt ansåg Anonym att Möllan var mångkulturellt, men att många tänker att Möllan endast är en plats där man bara kommer från Mellanöstern och att Möllan bara har inslag från den kulturen, men att det självklart inte är så. “Många som jobbar och bor här känner att andra inkräktar på deras område”. Anonym sa  att hon tyckte att Möllan ska vara mångkulturellt, “Så ska det vara överallt!”. Hon menade att man kan se mångkulturen, bland annat genom maten. Det finns olika matkedjor och restauranger och på torget säljer de frukt från alla världens hörn och olika sorters bakelser.

Intervjuperson 2 kallar vi för Sara. En 32 årig mamma som var ute i parken med sin son och njöt av solen. Vi gick fram till henne med ett leende på våra lappar och frågade ifall det var okej att ställa henne ett par frågor. Responsen var först lite tveksam då hon ville hålla koll på hennes son som var ute och lekte i parken men vi garantera henne att vi inte skulle ta all hennes tid. Tveksamt så svarade hon ja till intervjun. Vi började med att ställa första frågan: ”Vad tycker du om möllan?”Sara säger att hon är bosatt i Möllan och har varit det ett tag. Hon beskriver möllan som en väldigt öppen plats där man alltid ser nytt folk. Antigen så handlar de frukt eller så tar de en bira på någon pub längs gatorna. ”Då möllan är ett väldigt öppet ställe och alltid är fullt med folk så är det väldigt högljutt där men det är det fina med möllan”.

”Tycker du mångkultur i sig är något positivt eller negativt?”

”Jag tycker absolut att det är positivt”. Sara förklarar att när hon var liten så bodde hon i en liten by med sina föräldrar och sedan hon var liten så har hon rest väldigt mycket vilket har berikat hennes liv väldigt positivt. ”Jag är så van vid att se så många olika kulturer så om jag inte hade sett det varje dag hade det inte riktigt känts rätt”. Hon avslutar med säga att via mångkulturen så lär man sig mycket om andra människor men också om dig själv och livet.

”Möllan är mångkulturellt. Är detta bra? Hur kan man se det?”

 

En mångkulturell plats – Lisa, Delina & Melina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s