Den oförväntade sanningen om Möllan

De flesta utomstående människor som inte brukar vistas på möllan har ofta förutfattade meningar och tankar om att möllan är en dålig plats med mycket kriminalitet och där många känner sig otrygga. Många tänker på möllan som en farlig plats där många invandrare bor eller vistas. Men möllan är även en plats där många möts och träffas speciellt bland någon av de många barerna eller restaurangerna. 

Tillsammans med vår sociologi klass hade vi en uppgift att observera och intervjua folk på möllan för att få lite olika perspektiv på platsen och omgivningen. Vår uppgift var att observera möllan som en mötesplats mellan olika människor. 

När vi kom till Möllevångstorget såg vi att det var fullt med människor runt de olika marknadsstånden men även många människor runt torget på de olika barerna och restaurangerna. Det var inte förvånande att det var många människor där just den dagen då vi var där, eftersom att det var en solig och varm fredag eftermiddag. Väldigt snabbt fick vi fatt i personer som gärna var med och svarade på några av våra intervjufrågor. Vi intervjuade tre olika personer/ grupper som alla var väldigt trevliga och gärna ville utveckla sina svar för att vi skulle få bra information till vår uppgift. 

Den första intervjun var en 73 årig dam som gärna ville vara anonym så vi kallar henne Margareta:

Första damen vi gick fram till var en vänlig kvinna i 73 årsåldern som bott  på Möllan sedan 1989. Sedan berättade hon även att hon hade gått på katedralskolan och tog studenten 1968. Hon hade gått inriktning latin. Efter gymnasiet pluggade hon till sjuksköterska och jobbade med det hela hennes liv. Hon gillar Möllan väldigt mycket och hon vill aldrig flytta därifrån. Vidare berättade hon att det är bra med interaktioner mellan olika kulturer och att det är ett öppet samhälle där alla accepterar varandra. Kvinnan älskade att de olika grönsakerna och frukterna alltid var så fräscha och smakrika. Margareta sa att om hon stod mitt på torget och blundade kunde hon känna att man var utomlands för det var så många olika språkkulturer men även olika lukter där. Hon ansåg att Möllan inte alls var segregerad utan alla umgicks med alla. 

Kvinnan nämnde dock att hon undviker att gå själv på kvällen då hon berättade att hon var ett lätt offer och ville inte utmana ödet. Men annars kände hon inget obehag på dagen. Margareta berättade också att de personer som stod i matstånden hade börjat hälsa på henne för de kände igen henne, vilket hon tyckte var väldigt roligt. När vi frågade henne vilka människor som var där sa hon att det var alla olika sorters människor, från hippies till äldre till invandrare, hon älskar att det är så många kulturer och därför vill hon inte förändra något, hon tycker det är helt perfekt. Margareta nämnde till sist när hon blivit lite mer bekväm med oss att hon blev änka för ett och ett halvt år sedan och ville flytta till en tvåa för just nu bodde hon på etagelägenhet på översta våningen men hyran har blivit för hög och att det var väldigt svårt att hitta en ny lägenhet. 

Efter den första intervjun bestämde vi oss för att stanna kvar på Möllevångstorget och försöka hitta fler personer att intervjua. Eftersom att vår första intervju var en äldre dam bestämde vi oss för att försöka hitta några yngre människor då vi ville ha olika personers perspektiv på vad de tycker om möllan. Vi gick dock först mest runt för att observera vad folk gjorde där. De flesta som befann sig på torget stod vid något av de många marknadsstånden och handlade av grönsakerna och den färska frukten. Därefter bestämde vi oss för att gå fram till ett yngre par med en liten bebis och höra vad de tycker om möllan. 

Den andra intervjun var en ung familj som bor på Möllan:

På torget mötte vi en ung svensk familj i runt 30 årsåldern med en bebis som bor på Möllan. Vi frågade dem om de är på torget mycket och om de känner sig trygga där. Svaret som vi fick var att de spenderar mycket tid där för att göra olika saker som att dricka kaffe, äta mat, träffa kompisar eller dricka öl. Paret nämnde att deras favorit Café är Kaffebaren som ligger nära torget. 

Mamman berättade att hon känner sig trygg på Möllan och att de hänger där både under dagen och kvällen men att det är säkrare på dagen än på kvällen, dock går hon inte där själv. De förklarade att anledningen till att de gillar Möllan är att det är nära allting såsom mataffärer, kaffe och butiker men också att det är sköna människor där. Intervjupersonerna sa att de inte upplever någon segregation eller uppdelning mellan människor av olika bakgrunder. Till sist frågade vi de om det fanns någonting de skulle vilja förändra på Möllan och svaret från mamman var att det enda var motorcyklarna som låter mycket och släpper ut mycket avgaser. 

Den tredje intervjun var en mamma och hennes dotter:

Inför vår sista intervju mötte vi en kvinna som skulle gå och shoppa med sin dotter. De har bott på Limhamn i över 20 år och är ofta här för att handla eller dricka öl med kompisar. De känner sig väldigt trygga här både på dagen men också på kvällen för att de känner att det är en härlig stämning bland folket. De har alltid gillat Möllan och upplever därför att de inte alls är en segregerad plats. Sedan kom hennes dotter och var med på intervjun. Hennes dotter ansåg att det är tryggt på kvällen men att speciellt folkets park dock inte är så säkert. 

På Möllan upplever de att det är ett speciellt och ett fantastiskt ställe i Sverige för att man kan socialisera sig med främlingar. Mamman gav också exemplet på att hennes jobb har med integration att göra och ett av projekten var att samla mammor, men de snabbt hittade att den typen av projekt behövdes inte för att mammorna på Möllan samlades redan. De anser att Möllan inte är en kriminell plats och beskriver sedan att det finns mycket värre platser såsom Seved men även Emporia. Vidare pratar de om varför det finns en uppfattning om att Möllan är ett farligt ställe och det de sa var att städer som till exempel i Lund har fördomar om Malmö för att de är van vid hur Malmö var innan kulturella förändringar. De pratar om att fler poliser och att Möllan är kamerabevakad har gjort att det finns mindre möjlighet för kriminella att utföra till exempel droghandel eller skjutningar.

Efter att vår observation var klar så konstaterade vi att alla personerna som vi intervjuade beskrev möllan som ett väldigt trevligt och tryggt ställe där de gärna befann sig. Ingen av dem nämnde platsen som otrygg eller särskilt kriminell på det sättet som vi trodde att Möllan var. De flesta andra som var där verkade också gilla platsen med tanke på hur många människor som var där.

Sara, Caroline, Anna, Thea, Ingrid

Lämna en kommentar